| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
RSS
poniedziałek, 31 lipca 2017
O tym temacie pisaliśmy już dwa razy, ale wygląda na to, że sprawa się tak szybko po kościach nie rozejdzie. Krótkie przypomnienie: jeden z programów interwencyjnych ujawnił nieprawidłowości na polskim rynku jaje... wróć! jajcarskim. Kim są ludzie bez skrupułów sprzedający jaja, które powinny zgodnie z prawem zostać zutylizowane jako niebezpieczny odpad? Jak to możliwe, że ponad 10 000 jaj, w których były martwe, gnijące płody zostało sprzedane jako produkt spożywczy? Kto zarabia na zbukach?
czwartek, 13 lipca 2017
Niedawno pisaliśmy o patologiach w polskiej branży jajcarskiej. Teraz w telewizji wypowiedzieli się byli pracownicy podwarszawskiej przetwórni, którzy opowiadają o patologiach w tej firmie. Są oni naocznymi świadkami tego, co się tam działo przez prawie dekadę.
czwartek, 22 czerwca 2017
Jaja, i to niezłe, ale nam wcale nie jest do śmiechu. Szykuje się wielka afera jajeczna. Duża ferma produkująca jajka fałszowała towar. Jak? Proceder ten ujawnili dziennikarze programu interwencyjnego, którzy zatrudnili się w przetwórni jajek w Sokołowie (nazwa fermy do wiadomości redakcji) ujawnili patologie, które się tam dzieją. Publikuję ten artykuł, żeby ostrzec.
sobota, 03 czerwca 2017
Czołem! W Polsce każdy mężczyzna który skończył 19 lat musi stawić się na tak zwaną szwancparadę, czyli komisję wojskową (dlaczego to się nazywa szwancparada, nie pytajcie). Większość dostaje kategorię A - poborowy i karty mobilizacyjne. W razie wojny (tfu tfu tfu) założą oni mundury, żeby bronić naszej ojczyzny. A co żołnierz je? Żołnierz je obrońca ojczyzny, jak mawia stary dowcip. A teraz na serio. Ile kalorii dziennie powinien spożywać żołnierz, a ile żołnierka (to nie żart, jest ich coraz więcej)? Z czego powinna składać się racja? Czy powinna to być tylko stara, wojskowa grochówka? I w ogóle co powinni jeść piloci, piechota, marynarze i jednostki specjalne żeby nie paść na froncie?
sobota, 25 lutego 2017
Diety detoksykacyjne są teraz bardzo modne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, jednak mają swoje zwolenniczki również w Lechistanie. Jeden z czołowych brytyjskich dzienników wyliczył, że przepisów detox jest już na rynku ponad 200. Ale czy to działa?
sobota, 13 sierpnia 2016

Pomidory to oprócz ziemniaków ulubione warzywa Polaków. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku Królowa Bona. Statystyczny Polak zjada tych wartościowych warzyw 10 kg rocznie - zupa pomidorowa, sałatka z cebulką, pomidory z mozzarellą. Dzieci kochają parówki z keczupem, młodzież - wszelkiego gatunku makarony z sosem pomidorowym a imprezowicze odżywczy sok pomidorowy, który piją na kaca. Pomidory kochamy ale czy potrafimy je kupować? Które nadają się na sałatkę, które na zupę, a które na przetwory? Dlaczego te z marketu w ogóle nie pachną, smakują jak styropian, a włożone do lodówki tkwią w niej jak eksponat muzealny całe wieki? Dlaczego producenci nawet w środku sezonu wciskają nam pędzone chemią pomidory szklarniowe? Dlaczego zimą warto jednak powiedzieć adio pomidory i postawić na przetwory z tych cennych warzyw? I w ogóle jak kupować pomidory by nie dać sobie zrobić keczupu z mózgu?

środa, 23 grudnia 2015
Jutro jest Wigilia. Wielu z nas pewnie jutro będzie kolędować przy stole z rodziną. Wszędzie czuć zapach śliwek wędzonych, przypraw do piernika, aktywiści ekologiczni uwalniają karpia, a my musimy się starać, żeby nie popełnić grzechu obżarstwa. Jest 12 potraw: kutia, kompot z suszu, karp dowolnie przygotowany, barszcz, zupa grzybowa, śledź, pierogi z kapustą i z grzybami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, łazanki z kapustą, krokiety i kluski z makiem. Symbolizują one 12 apostołów lub według starszych przekazów 12 pokoleń Izraela. Odkrywamy tajemnice potraw wigilijnych
wtorek, 22 grudnia 2015
Zima to czas ciepłych kapci, rozgrzewającej herbaty z malinami i pysznych domowych wypieków. Szczególnie przed świętami wiele gospodyń wyciąga z szuflady przepisy swoich babć na pierniki, sernik czy makowiec. W sklepie starannie wybieramy mąkę, jaja, cukier, mak... ale nie chce nam się piec i co widzimy? Gotowe ciasta w folii, ciasto w proszku, masę sernikową w wiaderku, lukier w torebce i masę makową w puszce. Nic, tylko kupić i nie męczyć się w kuchni. Ale czy wiemy, co tam jest? Jak wybrać dobry twaróg do sernika? Jak ukręcić mak, żeby znaleźć męża? Jak polscy producenci potrafią spierniczyć piernik? I jak kupować te wszystkie ciasta, by po ich zjedzeniu nie było nam gorzko?
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Nadchodzi Wigilia. Nikt z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez... no właśnie, karpia! Smażony, gotowany, pieczony, na zimno w galarecie. Okres przedświąteczny to okres żniw dla hodowców tej szlachetnej ryby. Jednak karp karpiowi nierówny. Żywy czy martwy? Cały czy oprawiony? Tusza czy płaty? Ze skórą czy bez? Świeży czy mrożony? Jak kupić i przygotować dobrego karpia, by nam nie stawał ością w gardle (a ma ich naprawdę sporo)?
Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 1,5 kg czekolady i czekoladek, a Belg nawet 10 kg. Jednak ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej zakwestionowała co 7 czekoladowy wyrób - było tam za dużo tłuszczu. To tylko jeden z powodów. W czekoladzie z orzechami było za mało orzechów. W czekoladkach z nadzieniem truskawkowym zamiast truskawek były buraki. W czekoladkach kawowych nie znaleziono ani śladu kawy, a w czekoladkach z nadzieniem brandy była zaledwie kropla alkoholu. No to jak się nie dać nadziać na czekoladki nadziewane? I jak kupić bombonierkę, by nie okazała się tykającą bombą z opóźnionym zapłonem?
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10