| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
RSS
sobota, 13 sierpnia 2016

Pomidory to oprócz ziemniaków ulubione warzywa Polaków. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku Królowa Bona. Statystyczny Polak zjada tych wartościowych warzyw 10 kg rocznie - zupa pomidorowa, sałatka z cebulką, pomidory z mozzarellą. Dzieci kochają parówki z keczupem, młodzież - wszelkiego gatunku makarony z sosem pomidorowym a imprezowicze odżywczy sok pomidorowy, który piją na kaca. Pomidory kochamy ale czy potrafimy je kupować? Które nadają się na sałatkę, które na zupę, a które na przetwory? Dlaczego te z marketu w ogóle nie pachną, smakują jak styropian, a włożone do lodówki tkwią w niej jak eksponat muzealny całe wieki? Dlaczego producenci nawet w środku sezonu wciskają nam pędzone chemią pomidory szklarniowe? Dlaczego zimą warto jednak powiedzieć adio pomidory i postawić na przetwory z tych cennych warzyw? I w ogóle jak kupować pomidory by nie dać sobie zrobić keczupu z mózgu?

środa, 23 grudnia 2015
Jutro jest Wigilia. Wielu z nas pewnie jutro będzie kolędować przy stole z rodziną. Wszędzie czuć zapach śliwek wędzonych, przypraw do piernika, aktywiści ekologiczni uwalniają karpia, a my musimy się starać, żeby nie popełnić grzechu obżarstwa. Jest 12 potraw: kutia, kompot z suszu, karp dowolnie przygotowany, barszcz, zupa grzybowa, śledź, pierogi z kapustą i z grzybami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, łazanki z kapustą, krokiety i kluski z makiem. Symbolizują one 12 apostołów lub według starszych przekazów 12 pokoleń Izraela. Odkrywamy tajemnice potraw wigilijnych
wtorek, 22 grudnia 2015
Zima to czas ciepłych kapci, rozgrzewającej herbaty z malinami i pysznych domowych wypieków. Szczególnie przed świętami wiele gospodyń wyciąga z szuflady przepisy swoich babć na pierniki, sernik czy makowiec. W sklepie starannie wybieramy mąkę, jaja, cukier, mak... ale nie chce nam się piec i co widzimy? Gotowe ciasta w folii, ciasto w proszku, masę sernikową w wiaderku, lukier w torebce i masę makową w puszce. Nic, tylko kupić i nie męczyć się w kuchni. Ale czy wiemy, co tam jest? Jak wybrać dobry twaróg do sernika? Jak ukręcić mak, żeby znaleźć męża? Jak polscy producenci potrafią spierniczyć piernik? I jak kupować te wszystkie ciasta, by po ich zjedzeniu nie było nam gorzko?
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Nadchodzi Wigilia. Nikt z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez... no właśnie, karpia! Smażony, gotowany, pieczony, na zimno w galarecie. Okres przedświąteczny to okres żniw dla hodowców tej szlachetnej ryby. Jednak karp karpiowi nierówny. Żywy czy martwy? Cały czy oprawiony? Tusza czy płaty? Ze skórą czy bez? Świeży czy mrożony? Jak kupić i przygotować dobrego karpia, by nam nie stawał ością w gardle (a ma ich naprawdę sporo)?
Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 1,5 kg czekolady i czekoladek, a Belg nawet 10 kg. Jednak ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej zakwestionowała co 7 czekoladowy wyrób - było tam za dużo tłuszczu. To tylko jeden z powodów. W czekoladzie z orzechami było za mało orzechów. W czekoladkach z nadzieniem truskawkowym zamiast truskawek były buraki. W czekoladkach kawowych nie znaleziono ani śladu kawy, a w czekoladkach z nadzieniem brandy była zaledwie kropla alkoholu. No to jak się nie dać nadziać na czekoladki nadziewane? I jak kupić bombonierkę, by nie okazała się tykającą bombą z opóźnionym zapłonem?
piątek, 27 listopada 2015
Dziś mamy dzień, który Amerykanie nazywają Black Friday. Dzień ten otwiera bożonarodzeniowy sezon zakupowy. Black Friday przypada dzisiaj. Tak więc otworzymy Wam oczy na oszustwa przed świętami. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Każdy z nas gna do wielkich supermarketów, bo to właśnie tam roi się od promocji i okazji. Wyjmując z portfela oszczędzane przez cały rok na tę okazję pieniądze myśląc, że uda nam się coś niecoś zaoszczędzić. Jacy Wy ludzie jesteście naiwni! Handlowcy kpią z nas w żywe oczy! Jak?
czwartek, 26 listopada 2015
Mięso azjatyckich pól, złoty klejnot kobiecej młodości, czy najtańszy wypełniacz żywności, prymuska przemysłu GMO, roślina, od której mężczyznom rosną piersi? Soja. Statystyczny Polak zjada rocznie ok 1 kg tej rośliny, z tym że statystyki nie uwzględniają całej masy produktów, do których soja jest dodawana jako tani zapychacz. W sklepach mamy całą masę produktów sojowych: mleko, olej, wędliny, kiełki, tofu. Jest to najczęściej uprawiana roślina modyfikowana genetycznie na świecie - w tym półlegalnie w Polsce! Soja obniża potencję, ale z drugiej strony jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego jedzą ją wegetarianie. Co z tą soją? Dlaczego jest dodawana także do tradycyjnych wędlin? Czy jest to GMO? Czy jest zdrowa? Czy soja to rzeczywiście przyjaciółka Twoja? I jak nie zapchać sobie żołądka najtańszym zapychaczem świata?
środa, 23 września 2015
Banan - jeden z najchętniej kupowanych przez Polaków owoców. Słodki, pyszny, odżywczy, pełen witamin, minerałów i naturalnego błonnika. W biurze, w szkole, na uczelni. Dawniej synonim luksusu, dziś, mimo iż powszechnie dostępny budzi kontrowersje. Nawet obieranie go przysparza trudności, bo od której strony zacząć? Czym się różni banan zielony od żółtego? Co mają w swoim składzie jogurty i inne produkty bananowe? Czy banan to banał? I jak kupować banany, by mieć banana na twarzy?
sobota, 19 września 2015
W sosie słodko-kwaśnym, po seczuańasku, w pięciu smakach. Jedzona z ryżem, nie zawsze pałeczkami. Chińszczyzna. Z kuchni chińskiej korzysta już regularnie prawie połowa Polaków. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. 20 000 potraw zrobionych ze wszystkich części i rodzajów zwierząt. 80 rodzajów cięcia, krojenia, szatkowania, filetowania i tranżerowania, 30 rodzajów smażenia i 60 rodzajów przygotowywania potraw. Jednak ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w 90% chińskich restauracji. Zamiast cielęciny serwowano tańszy drób, a potrawy doprawiano "chińską witaminką", czyli glutaminianem sodu. No właśnie. Czy to jeszcze chińszczyzna, czy raczej polszczyzna po kitajsku?
piątek, 18 września 2015
Schabowy - ulubione danie Polaków. Król niedzielnego obiadu, który w Polsce ma swoje święto 7 listopada. Po polsku w złocistej panierce, po szwajcarsku z pieczarkami i żółtym serem, po hawajsku z żurawiną i ananasem. Włosi mają swój kotlet a'la Milanese, Japończycy Tonkatsu, a Austriacy - Wienerschnitzel. 2/3 Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez schabowego, ziemniaków i zasmażanej kapusty. Jak wybrać dobry schab, a jak rozpoznać ten wadliwy? Czy da się przyrządzić odpowiednią panierkę, skoro dzisiejsza bułka tarta to nie tylko zmielone suchary? Jak rozpoznać fałszywego lub odświeżanego schaboszczaka w barze?
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10